Historien om Jens

Eidanger IL har drevet med inkludering, forebygging, og ettervern i mange år.

Jens Lunde Tusvik var en av ildsjelene i idrettslaget. Han bidro som aktivitetsleder og mentor i mye av dette arbeidet. Jens hadde en stor familie som var glad i han, mange venner, han gikk på skole, hadde jobb, og var svært glad i aktivitet. Selv om han gav mye av seg selv til andre, kunne han ha tunge dager. Han fikk etter hvert utfordringer med rus. Det startet med spenning, lek og moro.

I januar 2020 fikk vi den triste beskjeden om at Jens var gått bort. Han tråkket feil og døde av en ufrivillig overdose. Han hadde tatt en tablett som viste seg å være pensla med fentanyl. Han ble bare 21 år gammel.

Dette førte til at vi i idrettslaget, sammen med foreldrene til Jens, jobbet frem prosjektet Rocket-Man. Vi hadde ingen flere unge å miste på en slik meningsløs måte. Prosjektet skal forebygge at unge mennesker havner utenfor, får vanskeligheter med rus eller på annen måte får en vanskelig ungdomstid.

Hva var det Jens savnet?
Kunne vi skape dette?

ROCKET-MAN

«Rocketman» av Elton John var favoritt låta til Jens. Den har en tekst som han kjente seg igjen i, og ble sunget i begravelsen hans. Den beskriver Jens og mange andre unge veldig godt.
«I miss the earth so much. I`m not the man they think I am at home. I am a Rocket Man burning out his fuse up here alone»

Unge mennesker som brenner kruttet aleine “der ute”. De kjenner at de gradvis mister det de er glad i, det trygge.

Logoen til Rocket-Man er laget ut fra en av tegningene til Jens. Denne beskriver hvordan mange unge kan føle det. Det er mange rakettgutter -og jenter der ute som vi ønsker å fortøye i en trygg havn.

Denne lille tattisen...

Denne tatoveringen hadde Jens. Etter at han døde er det mange, både kjente og ukjente, som har valgt å ta den. Den har blitt et symbol på at det er viktig å se mennesker «bak maska».

«Det handler om at folk er forskjellig, det handler om at folk er mer enn det du ser, det handler om å respekter folk akkurat som de er, det handler om å minnes Jens.. mye godt i denne lille tattisen…»

Pagliacci

En mann går til legen. Sier han er deprimert. Sier at livet virker brutalt og ondskapsfullt. Han føler seg alene i en truende verden hvor alt er vagt og usikkert.

Doktoren sier: “Behandlingen er enkel. Den store klovnen Pagliacci er i byen i kveld. Gå og se ham opptre. Det burde få deg til å føle deg bedre”.

Mannen begynner å gråte.

“Men doktor…jeg er Pagliacci.”

Se på NRK

2. Jens

Se på nrk.no